Gå til hovedindhold

Derfor taber du dig ikke – 8 almindelige fælder

Pas på vægtfælderne! Her er otte almindelige fejl, som betyder, at hverken vægten eller taljemålet bliver mindre – på trods af at du ikke synes, du spiser for meget og spiser i overensstemmelse med de seneste sundhedsråd.

Fælde 1: Du træner – men overspiser

Problem:
Du træner flere gange om ugen og under dig så noget lækkert (og kalorieholdigt), enten lige efter træningen eller lidt ekstra i weekenden.

Vægtcoach Tegnérs kommentar:
Selvfølgelig er det godt at træne, og træning forbrænder kalorier. Men mange tror, at motion forbrænder flere kalorier, end det faktisk gør. Det kan stikke en kæp i hjulet for den, der vil tabe sig. Det er et almindeligt problem. Der findes ovenikøbet studier, der viser, at overspiser man efter træning, kan man fortære op mod 30 procent flere kalorier, end man har brugt. Og så går vægten ikke nedad, men tværtimod opad.

Gør sådan her:
Find ud af, hvor mange kalorier din træningsform forbrænder. Her er nogle eksempler.
En halv times powerwalk: cirka 250 kcal.
En halv times gymnastik: cirka 200 kcal.
En halv times jogging i middel tempo: cirka 375 kcal.

Find også ud af, hvor mange kalorier, nogle helt almindelige fødevarer indeholder. Du vil blive forbavset over, hvor meget det er nødvendigt at træne for at forbrænde bestemte fødevarer – og du vil finde ud af, at du ikke kan spise så meget til trods for, at du træner.

Læs også: Byt dine rutiner ud og tab dig - 10 enkle kneb

Fælde 2: Du halvfaster – men på den forkerte måde

Problem:
Du er ‘dygtig’ under din fasteperiode, men når den er slut, begynder du at spise for meget.

Vægtcoachens kommentar:
Man kan nemt tro, at man ikke kan spise for meget, når man har fastet, fordi man har ‘sparet’ så mange kalorier. Jeg har selv gjort den fejl. Spiser man for meget på sine ‘spisedage’, kan man faktisk tage på, og det gjorde jeg.

Det lyder utroligt, men man kan faktisk nemt indtage 10.000 kalorier på en ‘fråsedag’, hvis man ikke er opmærksom på, hvad man spiser. Og hvis du følger 5:2-kuren, så ‘sparer’ du cirka 1200-1700 kalorier om dagen, altså maksimalt 3500 kalorier om ugen. Mere end det kan du altså ikke tillade dig at spise ekstra, de dage, hvor du ikke faster, hvis du vil holde vægten. Hvis du vil tabe dig, må du slet ikke spise noget ekstra. 

Gør sådan her:
Vær bevidst om, hvad du spiser, også på de dage hvor det er tilladt at spise. Lyt til din mæthedsfornemmelse og spis ikke mere, bare fordi du har lyst.

Fælde 3: Du spiser sundt, men for meget

Problem:
Der er selvfølgelig nødder, frø, fuldkorn og usødet müsli i dit spisekammer. Men til trods for at disse fødevarer er sunde, indeholder de en hel del kalorier – og det kan faktisk blive for meget af det gode.

Vægtcoachens kommentar:
Den fejl tror jeg, mange begår. For selv sund mad indeholder kalorier, i nogle tilfælde ret mange. Man fejlbedømmer mængden og spiser for meget. Kalorieindhold og sund mad kan jo være to vidt forskellige ting. Nødder er sunde, men fulde af kalorier. Spinat er derimod både sundt og kaloriefattigt.

Gør sådan her:
Find nye yndlingsspiser, som ikke indeholder alt for mange unødvendige kalorier, eller vælg dem i det mindste med omhu. 

2 spiseskeer olivenolie indeholder 266 kcal – lige så mange kalorier, som du forbrænder på en halv times spinning.

2,5 dl letmælksyoghurt tilsat smag indeholder 150 kcal – lige så mange kalorier, som du forbrænder på 30 minutters pilates.

Det kræver altså ret meget motion at forbrænde disse sunde kalorier.

Læs indholdsfortegnelsen i forretningen.

En almindelig fælde, som man tit falder i, er, at man bliver snydt af let- og lightprodukter. Men light betyder bare, at fedtindholdet er lavere – sukkerindholdet er ofte det samme som i fuldfede produkter og forhøjer derfor kalorieindholdet. Eller også er sukkeret skiftet ud med kunstige sødemidler, som kan trigge trangen til noget sødt i lige så høj grad som sukker. Er det noget, du har lagt mærke til, så vær opmærksom på det.

Fælde 4: Du bliver snydt af proteinindholdet

Problem:
Din kost består for en stor dels vedkommende af kvark, æg og kød i form af kylling, bøf og skinke.

Vægtcoachens kommentar:
Bare fordi man spiser meget protein, betyder det ikke, at man er sund. Det er vigtigt at vide, at proteiner og kulhydrater indeholder lige mange kalorier. Du spiser altså ikke færre kalorier, fordi du spiser proteinrigt, men måske bliver du mere mæt – og det er jo godt. Men fra et vægttabssynspunkt er det egentligt ikke bedre at smovse med proteiner end noget andet. Desuden er det et dyrt brændstof, både for klimaet og for dig selv.

Gør sådan her:
Da den store fordel ved proteiner er, at de mætter, er det vigtigt, at du lærer dine mæthedssignaler at kende. For hvis du altid spiser, til du er mæt, ovenikøbet stopmæt, kommer du til at få en masse unødvendige kalorier fra proteinerne indenbords. Så lyt til din krop. Tænk også på, at visse proteindrikke og proteinbarer indeholder sukker, hvilket forhøjer kalorieindholdet – så kig igen på indholdsfortegnelsen, inden du vælger produkt.

Fælde 5: Du 'sundhedsstresser'

Problem:
Du prøver på at leve så sundt som muligt – og stresser for at nå både træning og at lave sund mad.

Vægtcoachens kommentar:
Stress har en virkelig negativ effekt på energiforbrændingen og betyder, at fedtforbrændingen hæmmes. Så selv om du klør på med træningen, kan dit stressniveau betyde, at resultatet udebliver. Tænk på at vælge en vægtstang med moderat tyngde. Det skal være dejligt og sjovt at træne, ikke krævende. Det samme gælder mad. Den behøver ikke altid være ‘fejlfri’ set fra et sundhedsmæssigt synspunkt.

Gør sådan her:
Alle kan ikke løbe maraton – sådan er det. Men nu om stunder kan det føles, som om alle gør det. Lad dig ikke stresse af dine omgivelser, men gør det, som passer til dig og får dig til at føle dig godt tilpas. Når du ikke fitnesscentret? Så gå en tur i stedet for.

Lav gerne en madplan for ugen og køb ind til hele ugen for at spare tid. Skriv ned, hvad du vil prioritere, og hvad du vil droppe for at undgå stress, men selv om du på forhånd har planlagt, hvad du vil nå i ugens løb, så lad dig ikke slå ud, hvis du ikke når det. Det får dig kun til at få det dårligt.

Se også: 3 frugter du skal undgå, hvis du vil tabe dig

Fælde 6: Du springer måltider over

Problem:
Du springer morgenmaden over, måske også frokosten og smovser i stedet om aftenen.

Vægtcoachens kommentar:
Det er lidt i familie med halvfasten – at det er i orden at springe et måltid over. Men hvis man gør det uden at have en plan, holder det ikke i længden. Den, der springer et måltid over, tænker tit, at der er et opsparet kalorieunderskud til næste måltid og spiser derfor for meget næste gang. Desuden risikerer man at blive sulten på en ukontrolleret måde.

Gør sådan her:
Planlæg i forvejen, hvordan og hvad, du vil spise den dag. Har du en fastedag, betyder det naturligvis, at du udelukker visse måltider, men gør det ikke spontant. Du har simpelthen brug for en madplan. Og tænk på, at det ikke er godt for alle at springe et måltid over. Måske er det bedre at spise flere små måltider med færre kalorier?

Fælde 7: Du spiser for hurtigt

Problem:
Du spiser morgenmad stående og frokost i et hæsblæsende tempo. Middag? Den kyler du i dig før træning.

Vægtcoachens kommentar:
Det er en klassisk fælde og meget almindeligt. Det, mange ikke ved, er, at det tager 20 minutter for kroppen at registrere mæthed – og i løbet af de 20 minutter er det let at spise for meget. Desuden er det ikke særligt rart eller sundt bare at kyle maden i sig.

Gør sådan her:
Giv dig selv tid til at spise i ro og mag. Hvad betyder egentligt et kvarter ekstra på en hel arbejdsdag? Læg bestikket fra dig mellem hver bid, tag evt. en tår vand. Lad være med at se fjernsyn samtidig, for så forsvinder din opmærksomhed fra maden. Forsøg at være bevidst om, hvad du putter i munden. Mærk efter, hvornår mæthedsfornemmelsen indfinder sig. Det vil hjælpe dig til ikke at spise for hurtigt og ukontrolleret.

Fælde 8: Du småspiser

Problem:
Du spiser fornuftigt og regelmæssigt, men indimellem ryger der en masse ekstra kalorier ned.

Vægtcoachens kommentar:
Det er også et meget almindeligt problem – måske et af de allermest almindelige. Og mange er ikke bevidste om det. I farten får man lige stoppet nogle skiver ost, nogle pølsebidder og lidt andet godt i sig. Det kan give en masse ekstra kalorier.

Gør sådan her:
Har du svært ved at tabe dig til trods for, at du synes, at du spiser sundt? Skriv alt det, du spiser, ned, så kan du let se, om du får mange ekstra kalorier i dig som følge af dit småspiseri. Forsøg også at blive bevidst om dit spiseri. Stop op hver gang, du er på vej til ubevidst at putte noget i munden. På den måde bliver det nemmere at kontrollere småspiseriet.

Artiklen er udarbejdet af det svenske sundhedssite MåBra.