Gå til hovedindhold

Helse-drikke. Godt eller skidt?

Helse-drikke. Kokos der er flækket midt over
Helse-drikke hyldes for deres unikke sundhedsmæssige egenskaber, men er de så gode, som vi tror? Læs med her, og find ud af, hvad der er fup og fakta om de alternative dråber.

Er helse-drikke sunde eller usunde?

 

Flydende næring som grønne superteer, detoxjuice og funktionelt vand er supermoderne for tiden. Nye varianter kommer i en lind strøm, samtidig med at gamle klassikere dukker op i ny forklædning.

En del bliver markedsført som de rene helsedrikke, andre minder mest om sodavand med et tvist i form af tilsatte vitaminer. At indtage lidt probiotika eller mineraler er ikke nødvendigvis skidt. Men at drikke litervis er heller ikke det bedste for din sundhed. Mange grønne helseteer, bl.a. den populære matcha, kan indeholde tungmetaller.

– Kadmium, bly og kviksølv i høje doser er ikke godt for sundheden. Det findes i stort set alle tesorter i forskellige mængder. De grønne tesorter, hvor matcha indgår, er blandt de mest blyforurenede, siger ernæringsekspert Anki Sundin.

Men hun påpeger også, at normal te-drikning ikke er farligt.

– Jeg mener stadig, at te er en sund drik, eftersom den indeholder en lang række anitioxidanter. Bare sørg for at variere tesorterne, så du minimerer din eksponering for de stoffer, som kan være usunde.

Når det gælder kombucha, kokosvand og saft, kan de være sundere og mere kaloriefattige alternativer til f.eks. juice og sodavand. Men Anki Sundin synes, at drikkenes positive egenskaber ofte overdrives.

– Kombucha er en fermenteret (gæret) drik, og fermenterede fødevarer synes at have en positiv effekt på sundheden. At drikke det i moderate mængder er godt for sundheden, men det er nok svært at bevise, siger hun.

Selvfølgelig findes der næringsstoffer selv i kokosvand og saft, men det er tvivlsomt, om det giver en målbar forskel på sundheden. Så hvordan skal man som forbruger tænke, når man snubler over nye sundhedsdrikke, som måske sælges med påstanden om, at ”denne drik har eksisteret i årtusinder hos dette naturfolk, som er et af de sundeste”?

– Jeg synes, at man skal lave ”Star Wars-testen”: Hvis det er noget, der har eksisteret for længe, længe siden et sted langt, langt herfra, er det sandsynligvis bare ren fiktion. Selvfølgelig findes der undtagelser.

Læs også: Spis dig i godt humør

Kokosvand

Hvad er det? Den væske, som findes i en kokosnød. Er blevet udråbt til den nye sportsdrik af træningsentusiaster. Kokosvandet siges at være bedre til at genoprette væskebalancen end andre drikke takket være sit indhold af elektrolytter og mineraler, primært kalium. Visse undersøgelser bekræfter, at kokosvand er bedre til at restituere kroppen efter hård træning, mens andre ikke viser nogen forskel i forhold til almindeligt vand. Under alle omstændigheder er det vigtigt at huske, at kokosvand på trods af sit navn ikke kun er vand – det indeholder også lidt sukker.

 

Aloe vera

Hvad er det? En drik, som oftest bliver lavet af den grønne skal på plantens blade. Findes også som flydende kosttilskud og anvendes bl.a. til maveproblemer. Som flydende lægemiddel er aloe vera mest kendt for sin afførende virkning, men der findes også rapporter om bivirkninger såsom diarré og påvirkning af leveren. Visse drikke med aloe vera er lige så søde som sodavand. I en undersøgelse så man, at en flaske kunne indeholde 11 sukkerknalder.

Læs også: Foruden viden om helse-drikke, så bliv også klog på, hvordan du undgår pesticider i din mad

 

Yerba mate

Hvad er det? En opkvikkende urtete, der laves af yerba mate-planten. Indeholder foruden koffein også antioxidanter og theobromin, et af de nyttige stoffer i chokolade. Siges at hjælpe mod alt fra træthed og hovedpine til depression og overvægt. Når man laver yerba mate, tørres planten ved hjælp af røg. Derfor kan der findes PAH, polyaromatiske kulbrinter, i drikken. PAH findes også i cigaretrøg og grillet kød. Eksperter fraråder at drikke store mængder yerba mate, specielt hvis man er ryger.

 

Matcha

Hvad er det? Et grønt tepulver, hvor man indtager hele teplanten, i modsætning til når man drikker almindelig grøn te, hvor teen trækker lidt, og man så kasserer bladene efterfølgende. Matcha siges at være endnu mere gavnlig end grøn te, fordi den er usædvanligt rig på antioxidanten polyfenol, der forebygger hjertesygdomme og højt blodsukker.

Problemet er dog, at når man drikker et pulver lavet af hele planten, indtager man ikke bare flere antioxidanter, men også mere bly. Teplanter, også de økologisk dyrkede, tiltrækker bly og andre tungmetaller fra jorden, de vokser i. Matchapulver kan desuden være sødet.

Læs også: Vælg groft - spis de sunde kostfibre

Kombucha

Hvad er det? En gæret te, der har gennemgået en fermentering, præcis som mælkesyrede grøntsager. Den kaldes for et ”livseliksir” og indeholder bl.a. antioxidanter og probiotika (nyttige bakterier). Den siges at være god for maven og fordøjelsen, immunforsvaret og for hud og hår. Der er ikke lavet nogle store undersøgelser, der viser, at kombucha virkelig har de effekter, som man lover, men man ved, at probiotika er godt for sundheden. Nogle mener, at man lige så godt kan få de vigtige bakterier ved at drikke eller spise helt almindelig usødet yoghurt.

 

Birkesaft

Hvad er det? Saften indeholder mineraler og andre næringsstoffer og er blevet anvendt som styrkende naturlægemiddel i mange år i bl.a. Skandinavien og Rusland. Hvor meget næring birkesaften indeholder, ved man ikke, eftersom der ikke findes nogle større undersøgelser.

Læs også: 9 trin til at blive sukkerfri

3 produkter, du snart finder på hylderne

Artiskokvand – det nye kokosvand. Skal være rensende, styrkende og antiinflammatorisk. Artiskok er i henhold til omtalen af produktet den mest antioxidante grøntsag af alle.

Ahornvand – saft fra ahorn skal være ekstra godt til indvortes fugtighed, samtidig med at det styrker skelettet. Siges at indeholde mange antioxidanter.

 

Kaktusvand – beskrives som et mirakel både udvendigt og indvendigt. Hævdes bl.a. at kunne trylle hævelser under øjnene væk og at være godt mod tømmermænd og ømhed.

 

 

Læs mere om