Gå til hovedindhold

Sunde bryster: Sådan kan du beskytte dig mod brystkræft

Dame undersøger sine bryster: Sunde bryster
Læge, Jerk W Langer, giver dig her gode råd om, hvordan du kan forebygge brystkræft.

Sunde bryster: Hold øje med kost, motion, stress og vægt

Mange rammes af brystkræft. Sara Bro, Hanne-Vibeke Holst og Benedicte Balling er blot nogle af dem, der på det seneste er stået frem og har fortalt om sygdommen. 1 ud af 9 danske kvinder bliver ramt, og det gør brystkræft til den hyppigste kræftsygdom blandt kvinder. Det er også den mest frygtede, Omkring 45.000 danske kvinder lever med sygdommen. Arvelige og hormonale forhold, som du ikke selv kan gøre noget ved, betyder meget. Men andre faktorer spiller også ind, og de danner basis for de råd, du i denne uge får om at forebygge sygdommen. 

Mange hilsner
Jerk W. Langer
 

Gode råd til at undgå brystkræft

1. Vil du have børn, er det bare om at komme i sving. Hver graviditet giver brystvævet mere modstandskraft over for kræft, og for hver femte år, man er ældre ved det første barns fødsel, stiger risikoen for brystkræft typisk med syv procent.

 

2. Amning reducerer faren, og jo længere barnet ammes, desto større gevinst. Amning er særlig vigtigt, såfremt I har flere tilfælde af brystkræft i familien.

 

3. 10 cigaretter om dagen røget gennem 20 år øger faren med en tredjedel, viser en undersøgelse af over 100.000 kvinder. For piger, der begynder at ryge i 15-årsalderen, vokser faren med 50 procent. Det er altså voldsomt farligt at begynde som helt ung. 

Læs også: Sådan forebygger du brystkræft

4. Der venter en stor beskyttende gevinst ved at holde normalvægten. Tager du 10-15 kilo på efter 18-årsalderen, stiger faren for brystkræft med 40 procent sammenlignet med kvinder, der højst tager ganske få kilo på. Særlig farligt er fedtet på og i maven.

 

5. Alkohol er skyld i hvert syvende tilfælde, og blot få genstande om dagen udgør en fare. Af denne årsag tilrådes kvinder højst at drikke en enkelt genstand om dagen. 

 

6. Grøntsager, frugt og bær er vigtige for kræftforsvaret, og det gælder om at begynde de sunde kostvaner som ung, for da virker forebyggelsen stærkest. Særligt effektive er de orangerøde karoten-stoffer, som du blandt andet finder i gulerødder, tomater, søde kartofler og cantaloupe-melon samt i mørke bladgrøntsager som spinat.

Læs også: Middelhavskost forebygger brystkræft

7. Fysisk aktivitet mindsker faren ganske betydeligt. 30 minutter om dagen, hvor pulsen går op, og du hiver lidt efter vejret, har effekt. Du kan eksempelvis cykle til arbejde. Motionerer en teenager to timer om ugen, sænker hun brystkræftrisikoen med 30 procent. En voksen kvinde kan før overgangsalderen halvere risikoen for brystkræft ved at dyrke motion de fleste af ugens dage.

 

8. Tidligere mente man, at kvinder efter overgangsalderen løb en risiko ved at spise grapefrugt hver dag. Nye studier afviser dog dette, så spis grapefrugt og andre citrusfrugter med god samvittighed. Jeg synes dog, at du bør være varsom med grapefrugt i større mængder, hvis der er flere tilfælde af brystkræft i familien, eller hvis du selv har haft sygdommen. Blot for en sikkerheds skyld.

 

9. Fed mad, især rødt kød og fede mejeriprodukter, kan indebære en overrisiko. 

 

10. Sojabønner indeholder østrogen-lignende isoflavoner, som i større mængder mistænkes for at fremme væksten af kræftceller. Spis uden problemer sojabønner, tofu, sojamælk, edamamebønner og andre sojaprodukter i rimelig mængde, men vær varsom med at tage isoflavon-kosttilskud mod overgangsalderens besvær. Anvend dem i hvert fald højst i 6-12 måneder.

 

11. Svær depression udgør statistisk set en risiko for brystkræft. Det passer godt sammen med vores nye erkendelse af, at depression ikke blot ødelægger livskvaliteten, men også kan føre til fysisk sygdom.

Læs også: Beskyt dig selv mod brystkræft

12. Blandt svenske kvinder, der havde været udsat for meget psykisk stress, ramtes dobbelt så mange af sygdommen årtier senere. Men omvendt nedsætter kronisk stress risikoen, finder en dansk opgørelse. Betydningen af stress er altså ikke nem at blive klog på. Min logik siger mig nu, at svær stress skal man få has på.

 

13. Fem kopper kaffe om dagen reducerer faren for visse typer brystkræft, ifølge svenske forskere. Det drejer sig om såkaldt ikke-hormonafhængig brystkræft.

 

14. Trods den dårlige sommer herhjemme har du alligevel dannet meget D-vitamin i huden. Det er godt, da vitaminet nedsætter faren for brystkræft.

Læs også: Bær er små sundhedsbomber

15. Mange års natarbejde indebærer en fare på grund af forstyrret døgnrytme. Arbejd så vidt muligt i hurtigt roterende skift med blot en til to nattevagter af gangen. Dagvagter bør følges af aftenvagter, som igen følges af nattevagter. Dæmp lyset om natten, hvis det er muligt.

 

16. Mammografi med røntgenundersøgelse af brystvævet redder ifølge de fleste eksperter og myndigheder en del kvinder fra at dø af sygdommen. Men andre fagfolk påpeger en risiko for at sygeliggøre raske kvinder, samt at undersøgelserne fører til overdiagnosticering og overbehandling. Jeg tilråder, at du taler grundigt med lægen, da individuelle forhold også spiller ind.

 

17. Har mor, søstre, bedstemødre eller tanter haft brystkræft i relativ ung alder, kan din risiko være forhøjet af genetiske årsager. Da er det særligt vigtigt at følge rådene.